La Foradada

Al petit aparcament del Cocó de Jordi, per sobre de Sant Carles de la Ràpita, comencem a remuntar a peu la falda del Montsià, i a mesura que guanyem alçada contemplem el Delta de l'Ebre i la Mediterrània. Pugem per un camí ben fresat, i a la font del Burgar prenem un caminet a l'esquerra que s'enfila fins una carena ampla i indefinida fins a la Foradada. Arribem al límit de la cinglera, ja abocada al vessant sud. Precioses vistes de la zona més meridional del Delta de l'Ebre, amb la barra del Trabucador i la punta de la Banya. És un lloc especial i molt bonic, amb un arc natural de roca amb vistes sobre el mar. Per tornar prenem un camí que avança uns metres més cap al sud fins un collet. Tot seguit baixa suaument cap al poble abandonat de Mata-redona, i segueix el descens per bon camí fins al punt d'inici.

     

Fitxa

  • Tipus de sortida: Caminada
  • Lloc de sortida: Cocó de Jordi Sant Carles de la Ràpita (Montsià)
  • Distància: 7,40 quilòmetres
  • Desnivell positiu: 460 metres
  • Temps: 3:00 hores
  • Dificultat: F
  • Sensació de dificultat: Fàcil
  • Cartografia: Delta de l'Ebre Editorial Alpina (1:50.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Cocó de Jordi 00:00 00:00 0,0
Font del Burgar 00:40 00:40 1,6
La Foradada 00:40 01:20 3,4
Pausa 00:20 01:40
Mata-redona 00:30 02:10 4,8
Cocó de Jordi 00:50 03:00 7,4

Crònica

Ens desplacem fins al Delta de l'Ebre i gaudim d'un dia plàcid contemplant aquest territori excepcionalment pla creat durant mil·lenis pels dipòsits al·luvials del riu Ebre. Passegem per la part sud del Delta, prop de les poblacions de Poblenou del Delta i Sant Carles de la Ràpita. Aprofitem per contemplar els flamencs i altres aus que aprofiten els aiguamolls i les basses d'aigua salada de la zona i passegem per la llarguíssima barra del Trabucador, una franja estreta de platja envoltada de mar a banda i banda que finalitza amb la punta de la Banya, el sector més meridional del Delta. També gaudim de la rica gastronomia de la zona, amb els arrossos i el peix com a protagonistes. I després d'un dia a la plana, ens enfilem cap a la muntanya més propera, el Montsià.

La serra de Montsià és un petit massís paral·lel al mar i de considerable alçada tenint en compte la proximitat a la costa. Té una forma allargada, i el seu cim més elevat és la Torreta (763 m.) Però el punt més carismàtic d'aquesta serra és la Foradada, una de les seves puntes situades més al nord. No es tracta pròpiament d'un cim, sinó d'un punt a la cinglera que té la peculiaritat de formar un arc natural de roca fruit de l'erosió. Aquest pont natural situat al cap d'amunt de la cinglera ofereix una extraordinària visió de la zona sud del Delta, especialment la punta de la Banya i el sector de Sant Carles de la Ràpita. És un lloc especial i de gran bellesa.

Per sobre del nucli de Sant Carles de la Ràpida surt una pista asfaltada a l'altre cantó de la carretera N-340. Aquesta pista és molt estreta i s'enfila durant aproximadament 3 quilòmetres fins al Cocó de Jordi, un racó on hi ha un petit aparcament on comença la ruta. L'aparcament és de reduïdes dimensions, i els dies festius els vehicles ocupen el petit espai i s'allarguen enrere per la pista aprofitant totes les entrades disponibles. Comencem a caminar la Montse, l'Àngel, la Sílvia i jo mateix, acompanyats pel Fum, el nostre gos excursionista. Un caminet indicat neix al mateix aparcament, marcat com a PR-C 83. Després d'un parell de revolts sobtats el camí va pujant direcció nord.

El camí ben definit i fresat va pujant sense estridències fins a la font de Burgar, en un racó humit sota una gran roca. Aquí el camí es bifurca, i n'utilitzarem un per pujar i l'altre per baixar. Girem a l'esquerra i prenem el PR que s'enfila més decidit. Traça una diagonal en direcció mar fins assolir un altiplà obert amb vistes cap al Delta i la rodalia. Seguim pujant per aquest ample altiplà de garrics en direcció a la part superior de la serra que veiem davant, coronada per unes protuberàncies calcàries que sobresurten sobre la vegetació. Seguim pujant i al cap d'uns minuts arribem al nostre objectiu, la Foradada.

Estem gairebé a 700 metres d'alçada, i arribem en aquest notable pont de roca pel darrere, o sigui que decobrim el mar i la bonica vista del Delta tan bon punt creuem l'arcada. És un lloc singularment bonic, ja que ens trobem a dalt la carena del Montsià, sota un gran arc de roca calcària fruit de l'erosió dels elements. Cap a llevant hi tenim el Mediterrani, amb el poble de Sant Carles de la Ràpita a sota i més enllà la llarga barra del Trabucador que acaba amb un eixamplament del Delta, la punta de la Banya. És molt curiós que tant a la vora del mar hi hagi una serra que s'aixequi tan ràpid i permeti una visió tan bonica. És un lloc molt popular, i al cap de poc d'haver arribat, ho van fent també diversos grups d'excursionistes. Seguint la costa s'arriben a veure les Cases d'Alcanar, límit sud del Principat. Cap a l'interior hi tenim la gran cubeta d'Ulldecona.

Pasem uns minuts al peu de la Foradada, contemplant aquest paisatge barreja de mar i muntanya. Tot seguit prenem el camí de retorn i seguim endavant pel caminet que continua passat l'arc. Baixem uns metres fins lo Portell, un petit coll enmig de la carena. El camí continua cap al sud, i amb ganes de caminar podríem seguir cap a la Trencada, la Torreta (punt culminant de la serra) o la Molacima, que tot i no ser el més alt sí que és el que té més forma de cim. A lo Portell entronquem amb el GR, girem a la dreta i baixem per un camí que vira cap al nord i traça una llarga línia recta en descens suau fins al despoblat de Mata-redona. Només queden algunes parets de les cases que formaven aquest antic nucli. Aquí el camí gira a la dreta i comença a baixar més fort cap al fons del torrent. Seguim per terreny obac fins arribar de nou a la font de Burgar, i per camí ja conegut retornem al punt d'inici.

    Mapa i track GPS

    Track GPS de la ruta

    Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
    Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
    Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

    Imatges

    Comentaris

    Afegeix un nou comentari