Puig de les Gavarres (533 m.)

Sortim pedalant arrant de mar i creuem tot el pla de Calonge. Voregem la població i ens enfilem cap a l'oest on comença una llarga pista que ressegueix la carena fins al Puig de les Gavarres, i el Puig d'Arques, els dos cims bessons sostre de la serra. Girem a l'est i baixem cap al nucli abandonat de Sant Cebrià dels Alls. Poc després iniciem el descens per uns caminets molt drets que ens porten a la carretera de la Ganga. Per pendents molt forts pugem a Santa Llúcia de l'Arboç, i tot seguit a la masia de Puignau, on ja per bona pista avançarem diversos quilòmetres cap a la Cavorca i les serres de Fitor. Al pla del Descàrrec comencem el descens cap a Vall-llobrega, i tot seguit planejant per la xarxa cicloturista cap al punt d'inici.

     

Fitxa

  • Tipus de sortida: Bicicleta de muntanya
  • Lloc de sortida: Sant Antoni de Calonge (Baix Empordà)
  • Distància: 40,00 quilòmetres
  • Desnivell positiu: 1.000 metres
  • Temps: 3:40 hores
  • Dificultat: IBP=68
  • Sensació de dificultat: Fàcil Pistes i corriols fàcils
  • Cartografia: Empordà Costa Brava Editorial Piolet (1:30.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Sant Antoni de Calonge 00:00 00:00 0,0
Puig de les Gavarres 01:15 01:15 15,0
Sant Cebrià dels Alls 00:30 01:45 17,7
Santa Llúcia de l'Arboç 00:45 02:30 23,2
Vall-llobrega 00:50 03:20 33,5
Sant Antoni de Calonge 00:20 03:40 40,0

Crònica

Tornem a pedalar pel Baix Empordà, avui amb una ruta rodadora que ens portarà al sostre de la serra de les Gavarres, i també a visitar un raconet que no coneixíem: Santa Llúcia de l'Arboç, una petita ermita amagada en una zona de bosc al vessant nord de la serra, no gaire lluny de de la Bisbal. Sortim amb la Sílvia des de Sant Antoni de Calonge en un dia agradable de primavera, amb temperatures suaus i el cel ras. Ens dirigim cap a l'interior i creuem el pla de Calonge, una zona agrícola entre la població d'interior i la marítima. Voregem Calonge per la dreta (est i nord), pugem a la urbanització Mas Pere i baixem cap a la carretera de la Ganga. Només la creuem i ens enfilem ara pels forts pendents de la urbanització Rio de Oro. Al punt més alt comença una pista de sauló que s'encara cap a l'oest.

Després de la dura pujada per la urbanització, el pendent de la pista de terra es modera. Sempre puja, però una pujada agradable i assumible. Avançarem uns 7 quilòmetres per aquesta pista, sempre en pujada moderada i constant. La pista avança per una carena ampla i desdibuixada que permet contemplar a la nostra esquerra la vall dels Molins, i el característic relleu de les Gavarres, amb pendents arrodonits gairebé sempre coberts de vegetació, especialment la característica alzina surera. Tot gaudint de la pedalada, passem per la creu de Can Carbó, més endavant les restes de Can Dalmau, i ja prop de la part alta voregem per la dreta el Mas Sais. Un últim tram planer ens acosta fins a la Creu d'en Sabater, ja als peus del sostre de la serra. Prenem la pista de l'esquerra i flanquegem els dos cims per sota fins a trobar l'accés que amb una forta pujada al límit de les forces ens deixa al peu del vèrtex geodèsic del Puig de les Gavarres (533 m.) punt més alt de la serra.

Des del cim un altre corriol marxa cap a l'est, primer en forta baixada, després més suau, fins al punt d'unió dels dos cims. De nou una pujada curta però intensa ens enfila de nou al Puig d'Arques, al costat del radar meteorològic. Tot i ser uns pocs metres més baix, té un mirador artificial fet amb un entarimat de fusta que permet contemplar una amplíssima panoràmica que abasta la plana baix empordanesa, bona part de la Costa Brava i cap al nord els Pirineus orientals ben innnivats. Després de gaudir del paisatge baixem per la pista principal d'accés, i tornem cap a la Creu d'en Sabater. Seguim la pista de l'esquerra que baixa suaument fins al petit despoblat de Sant Cebrià dels Alls, presidit pel gran casal medieval amb l'església adossada. Encara seguim uns minuts més la mateixa pista fins a passar la casa ensorrada de can Vergeli. Uns metres més endavant deixem la pista principal i prenem un ramal a l'esquerra, que no sabria dir si és un camí ample o una pista vella, estreta i en desús. En tot cas el caminet comença a baixar fort per terreny pedregós.

Iniciem aquí un descens fort, en alguns punts molt fort, i continuat per aquest caminet ciclable que s'enfonsa durant una bona estona seguint més o menys el torrent de la Rovira fins a la confluència amb la carretera de la Ganga. Creuen la carretera i seguim per la pista que continua a l'altre cantó. Trobem ara el GR i el seguim cap a la masia de Can Marcó. Passat el mas la pista s'espatlla i puja endimoniadament fins a la casa abandonada de Can Mirameu. De fet l'últim tram l'acabem de fer a peu, ja que el pendent és massa fort i el terra massa trencat per fer-lo sobre la bicicleta. Trobem una cruïlla indicada passat el mas en runes, deixem el GR i marxem de dret per un caminet que baixa al fons d'una rasa i torna a pujar fins a Santa Llúcia de l'Arboç. L'església està situada enmig de la serra dels Perduts, una subserra de les Gavarres, amb un nom ben escaient per la seva ubicació remota. Data del segle XVIII, i té una sola nau.

Des de Santa Llúcia de l'Arboç baixem per una pista precària fins un fons de rasa, i remuntem a l'altre cantó fins a la masia de can Puignau, gran, habitada i ben conservada. Aquí confluïm amb una bona pista que seguirem durant més de 6 km. primer direcció sud, i després est. La pista en general puja suaument, però amb alguna sifonada més forta, com per exemple a la Cavorca. Avancem per dins d'una gran zona boscosa característica de les Gavarres resseguint més o menys la carena de les serres de Fitor. Arribats a un collet al costat d'un dipòsit d'aigua trobem una altra pista, i tirem a l'esquerra. Avancem uns metres fins al pla del Descàrrec, prop de Fitor. Avui no hi acabem d'arribar, ja que es fa tard i ens espera un bon arròs. Així a la cruïlla del pla tombem a la dreta, i a la següent cruïlla de nou a la dreta. Comencem a baixar per una pista en bon estat que perd alçada ràpidament seguint més o menys la riera de Vall-llobrega.

Baixem durant poc més de 4 km., tot passant pel costat del bonic mas Cabrer, fins entrar a la part alta de Vall-llobrega. Passem per l'impressionant mas fortificat de can Sàbat i tot seguit creuem el Raval de Dalt. Un cop a la part baixa de Vall-llobrega seguim la ruta cicloturista que ens porta cap als afores de Palamós passant pel Pi d'en Xana. Aquí ja trobem el carril bici i el seguim de pla uns 3 km. més fins al punt d'inici. Tanquem així una ruta rodadora que ens ha portat des d'arran de mar fins al punt més alt de les Gavarres. Tot seguit hem baixat cap al nord fins a Santa Llúcia i hem tornat a pujar resseguint les serres de Fitor. Un bon grapat de quilòmetres per gaudir dels paisatges de les Gavarres.

    Mapa i track GPS

    Track GPS de la ruta

    Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
    Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
    Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

    Imatges

    Afegeix un nou comentari